Numina Chamber Music Festival Gouda

Op 14 en 15 juni 2024 vindt de eerste editie van het Numina Chamber Music Festival plaats. De internationaal bekende altvioliste Dana Zemtsov heeft het plan opgevat om een kamermuziekfestival te gaan organiseren in Gouda. Een stad waar zij als jonge musicus op 12-jarige leeftijd voor het eerst optrad in de Goudse Sint-Jan en waar ze in de loop der jaren een mooie band mee opgebouwd heeft. Samen met muziekvrienden, allen internationale topmusici, heeft zij een fantastisch programma opgezet. Het belooft een prachtig festival te worden. Kom luisteren!

WOENSDAG 12 JUNI 2024

Activiteit in samenwerking met de Brede School
Leerlingen maken kennis met een muziekinstrument, leren luisteren naar (klassieke) muziek en worden aangemoedigd de nuances van menselijke emoties te observeren. Er zullen vraagstukken behandeld worden over waar je op kan letten als je naar muziek luistert, de verhaallijnen achter de muziekstukken en de levens van de componisten. Door muziek vanuit de menselijke perspectief te zien, wordt de ervaring van het luisteren naar muziek intiemer en persoonlijker.

VRIJDAG 14 JUNI 2024

20:00 uur – Openingsconcert – The reason to Thrive
Oud-katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107, 2801LD Gouda

Astor Piazzola/Evgeny Zemtsov – Primavera Porteña
Martinu – Madrigalen voor viool en altviool
Vasks – Stijkkwartet
Golijov – Tenebrae voor Quartet
Vasks – Viool en Cello duo
Piazzola – Duo voor viool en Cello
Shostakovich – Quartet No.4
Astor Piazzola/Evgeny Zemtsov – Otoño Porteño

Musici:
Daniel Rowland (Viool), Maja Bogdanovic (Cello), Floor Le Coultre (Viool), Dana Zemtsov (Altviool), Nicholas Schwartz (Contrabass)

ZATERDAG 15 JUNI 2024

Samenwerking met de talentenklas van Cultuurhuis Garenspinnerij
11:00 uur – 13:00 uur – Young Talents Matinée
Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfmarkt 34, 2802 BC Gouda

Workshop/masterclass met studenten (en leeftijdsgenoten) van de Davidsbündler Music Academy. Wij geloven dat het inspirerend is om de jeugd uit de talentenklas kennis te laten maken met zeer getalenteerde leeftijdsgenoten en hier les van te krijgen. De onderlinge afstand is door de leeftijd immers kleiner. Vanwege het educatieve karakter en onze missie zal de masterclass voor de talenten en publiek vrij toegankelijk zijn.

ZATERDAG 15 JUNI 2024

15:30 uur – Voorprogramma door talenten van Cultuurhuis Garenspinnerij
16:00 uur – Concert – With Eyes on your Heart
Sint-Jan Gouda, Achter de kerk 2, 2801JW Gouda

Robert Schumann – Marchenbilder for Viola and Piano
Bartok quartet No.1
Skriabin – Black mass Sonata no.9 for piano solo
Vaughan Williams – Piano Quintet

Musici:
Anna Fedorova (Piano), Daniel Rowland (Viool), Maja Bogdanovic (Cello),
Floor Le Coultre (Viool), Dana Zemtsov (Altviool) en Nicholas Schwartz (Contrabass)

Openingsconcert: The Reason to Thrive

Vrijdag 14 juni 20:00 uur, Oud-katholieke Kerk, Hoge Gouwe 107, 2801LD Gouda

Daniel Rowland (Viool)
 Maja Bogdanovic (Cello)
 Nicholas Schwartz (Contrabas)
 Dana Zemtsov (Altviool)
 Floor Le Coultre (Viool)

Dana Zemtsov (altviool) is een van de meest veelbelovende altvioolsolisten van haar generatie. Zij won eerste prijzen tijdens concoursen in onder meer Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 won ze de ‘Avond van de Jonge Musicus’ van de NPS, waarna ze Nederland vertegenwoordigde tijdens de Eurovision Young Musicians Competition in Wenen. In 2014 kreeg ze de Kersjes Vioolbeurs. Inmiddels was de altvioliste te gast op alle grote Nederlandse podia en tevens in bijvoorbeeld de Philharmonie in Sint-Peters­burg en Carnegie Hall in New York. Gramophone Magazine omschrijft haar spel als: “So perfectly tuned, so varied in color and with such considerable distances in the intervals between the notes, that you would be forgiven for thinking it sounded more like a chamber orchestra”.

Anna Fedorova (Piano) groeide op in een muzikale omgeving in Kiev. Met 4 jaar zat ze achter de piano en ruim een jaar later trad ze al op. Anna werd verder gevormd aan het befaamde Lysenko Instituut in Kiev. Ze is een flexibele pianiste die open staat voor avontuur en een heldere en secure lezing kan geven van het ijzeren repertoire. Ze ziet zichzelf als een ambassadeur van de klassieke muziek. In die zin heeft ze al naam gemaakt door haar uitvoering van Rachmaninovs Tweede pianoconcert vanuit het Concertgebouw in Amsterdam: de beelden werden op YouTube al meer dan 40 miljoen keer bekeken

Daniel Rowland (Viool) werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde verjaardag een viool. Twaalf jaar lang was de violist primarius van het Brodsky Quartet, waarmee hij talloze optredens en opnamen verzorgde. Op de internationale concertpodia heeft hij zich gevestigd als avontuurlijke speler met een breed repertoire. Hij geeft les aan het Royal College of Music in Londen en behaalde verschillende belangrijke prijzen waaronder de eerste prijs van het Oskar Back Concours 1995. Gramophone Magazine zegt: “Stellar playing … he plays with such fiery intensity that the music seems to shake”

Floor Lecoultre (Viool) werd benoemd tot Jong Muzikaal Talent Nederland in 2011 en sloot in 2014 haar studie af met onderscheiding voor ‘meeslepend spel’. Zij heeft zich geëtaleerd als gepassioneerd en communicatief musicus, won vele prijzen en trad op door heel Europa, China, Zuid-Korea,  Zuid-Amerika en de USA. Daarnaast is Floor een veelgevraagd kamermusicus in verschillende ensembles. Als solist trad ze op met verschillende orkesten en sinds 2012 werkt Floor regelmatig bij ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig.

Maja Bogdanovic (Cello) werd geboren in Belgrado en studeerde in Parijs waar zij lange tijd woonde. Maja treedt op over de hele wereld als soliste en speelde met orkesten als het Tokyo Symphony, Tonhalle Zurich en Münchener Kammerorkester. Als een gepassioneerd kamermusicus speelt zij vaak op toonaangevende festivals. Samen met Daniel Rowland nam ze de cd Pas de deux op, waarover NRC schreef: ‘Het komt niet zo vaak voor dat viool en cello elkaar ten dans vragen, meestal geven beide de voorkeur aan de piano. Maar als ze het wel doen, kan dat tot magische muziek leiden.’

Nicholas Schwartz (Contrabas) begon zijn opleiding in zijn geboortestad Boston, waar hij aan de muziekafdeling van de universiteit studeerde.. Hij remplaceerde regelmatig bij het Boston Symphony Orchestra en het Boston Pops Orchestra..Hij won diverse prijzen, waaronder de eerste prijs van de International Society of Bassists en de Stulberg International String Competition. Sinds augustus 2013 is Nicholas Schwartz in dienst van het Concertgebouworkest.