_MG_9703

Adrien Tyberghein

Muzikant en componist, de carrière van Adrien Tyberghein is gekenmerkt door zijn eclecticisme, zijn openheid en zijn verankering in de moderniteit.

Adrien begon op 6-jarige leeftijd met muziek en na het afstuderen aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dans in Parijs en het Koninklijk Conservatorium van Mons besloot hij om solo contrabas en kamermuziek te verkennen. Hij volgde ook een opleiding jazz en geïmproviseerde muziek aan het Didier Lockwood Centre for Improvised Music (CMDL).

Daarnaast volgde hij op het gebied van audiovisuele kunsten een video- en geluidsopleiding aan de Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains en maakte hij verschillende korte films.

Hij won verschillende prijzen tijdens zijn carrière als muzikant, benoemd tot “solist rijzende ster” in België, “Jong Talent van het Jaar”.

Adriens onverzadigbare nieuwsgierigheid brengt hem ertoe een breed scala aan muziekstijlen te verkennen: barok, romantisch, hedendaags, elektronisch, wereldmuziek en jazz. Al snel besloot hij improvisatie centraal te stellen in zijn muzikale taal.

​Hij werkte samen met gerenommeerde ensembles, instellingen en festivals (Opéra National de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Ensemble Intercontemporain, Chapelle Musicale Reine Elisabeth, Ensemble Musiques Nouvelles, Arties, Easter Festival).

Zijn vernieuwende recitals vermengen klassieke muziek, wereldmuziek, jazz, improvisatie en werk gebaseerd op nieuwe technologieën. Elk recital is een uniek verhaal en slaat een brug tussen traditie en moderniteit.

Hij doceerde contrabas en gespecialiseerde methodologie (toegepaste pedagogiek) aan het Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogiek van Namen (IMEP) en geeft momenteel les aan het Conservatoire à Rayonnement Départemental de Tourcoing.

Adrien speelt op een 5-snarige contrabas van Laurent Demeyère, een Boris Fritsch en Carbow strijkstokken.