6

_MG_9703

Michaël Mannes en Herlinde Verjans

Michaël Mannes (°1992) werd geboren in een familie van muzikanten en kreeg zijn eerste pianolessen op vierjarige leeftijd van zijn moeder. Later volgde hij les aan de Gemeentelijke Muziek- en Woordacademie van Wijnegem. In 2007, op vijftienjarige leeftijd, werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Levente Kende en Heidi Hendrickx, waar hij met grootste onderscheiding afstudeerde. Nadien vervolmaakte hij zich aan de prestigieuze Guildhall School of Music & Drama in Londen in de klas van professor Joan Havill. Daar behaalde hij in 2015 het Guildhall Artist Diploma voor piano, kamermuziek en liedbegeleiding. Michaël volgde ook masterclasses bij internationaal gereputeerde pianisten en pedagogen als KarlHeinz Kämmerling, Till Fellner, Evgeni Koriolov, Richard Goode, Jan Vermeulen, André de Groote, Aquiles Delle Vigne, Roger Vignoles en Alexander Melnikov.

Michaël koestert ook een bijzondere liefde voor de pianoforte en historische instrumenten. Naast zijn opleiding piano volgde hij ook lessen pianoforte bij Piet Kuijken en Mai Shigeoka. Michaël bespeelt vaak zijn eigen Erard vleugelpiano uit 1840. Daarnaast is hij erg geïnteresseerd in de muziek van de 20ste eeuwse Franse componist Olivier Messiaen, naar wiens werk hij een onderzoek voerde in zijn masterthesis Olivier Messiaen: een blik op tijd en ruimte.

Michaël won prijzen op alle pianowedstrijden voor de jeugd in België. Hij won de Eerste Prijs van de bekende Cantabile-wedstijd in 2008. Hij won ook tweemaal de Eerste Prijs van Jonge Solisten (2007 en 2009) en Cavatine (2009). Verder kreeg hij ook de Eerste Prijs van Dexia Classics (2009) en de Steinway-wedstrijd (2009). In 2010 was hij te gast op het 14e Internationaler Steinway Festival in Hamburg, waar hij een concert gaf in de beroemde Laeiszhalle. Hij kreeg eveneens de tweede prijs op het Rotary Breughel Concours in Brussel (2006) en het Concours de Liège (2010) en werd finalist op het internationale EPTA-concours (2006). In 2013 kreeg hij de Cultuurprijs van Theaters Tilburg.

Michaël speelde als solist met het Jeugd en Muziekorkest Limburg in het kader van het Basilicafestival van Vlaanderen. Hij werkte samen met cellist Roel Dieltiens in een uitvoering van het Triple-concerto van Beethoven. Hij geeft regelmatig concerten, zowel solo als in kamermuziekverband, o.a. in België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij trad op in onder andere deSingel (Antwerpen), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), de Munt (Brussel), het Koninklijk Paleis in Warschau en Milton Court Concert Hall in Londen. De studies van Michaël werden mogelijk gemaakt met de steun van de Rotary Foundation en de Stichting Inspiratum van Axel Vervoordt.

Herlinde Verjans kreeg haar eerste vioollessen van Marleen Dupont toen ze vijf jaar oud was. Later volgde ze les aan de muziekacademies van Tienen en Bornem. Ze rondde de muziekschool af met grootste onderscheiding en trok naar Tilburg, waar ze op het Fontys Conservatorium les kreeg van Jenny Spanoghe.

Twee jaar later koos Linde voor het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen om haar studies te vervolgen. Ze kreeg er les van Tatiana Samouil, Jolente De Maeyer en Katelijn Vinkeroye.

Na het succesvol beëindigen van haar masterstudies studeerde ze aansluitend een jaar bij Gordan Nikolic in Rotterdam.

Daarnaast volgde ze masterclasses in binnen- en buitenland bij o.m. Liviu Prunaru, Donald Weilerstein, Tanja Becker-Bender, Barnabás Kelemen en Julia Fischer.

In 2010 won Linde een eerste prijs in de nationale Dexia Classics wedstrijd.

Vanaf 2014 werd ze ieder jaar geselecteerd voor het EUYO (European Union Youth Orchestra), waarmee ze tournees deed o.l.v. Vasily Petrenko, Vladimir Ashkenazy, Xian Zhang, Gianadrea Noseda en Bernard Haitink. In 2016 ontving ze van dit orkest de Lionel Bryer Memorial Fund Award.

In 2017 ging ze op tournee met het GMJO (Gustav Mahler Jugendorchester) o.l.v. Lorenzo Viotti en Ingo Metzmacher.

Linde liep stage bij het orkest van Opera/Ballet Vlaanderen en het Antwerp Symphony Orchestra en werd in 2016 geselecteerd voor de academie van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In het voorjaar van 2017 won ze een academieplek bij de Komische Oper in Berlijn.

Zowel bij het Antwerp Symphony Orchestra als bij het Rotterdams Philharmonisch is ze vaste vervanger.

Linde was enkele jaren lid van het Brant Quartet, een jong strijkkwartet dat gecoacht werd door leden van het Quatuor Danel. Met het Jerevan Trio nam ze deel aan het Prinses Christina Concours en speelde vervolgens concerten in o.a. Athene en Thessaloniki. In 2014 ontving ze met het Bartolotti Trio de Toonzaal Talent Prijs in Den Bosch.

Linde is sinds 2015 violiste in het tango-ensemble Triunfal Quintet.

Linde speelt op een Olry uit 1836, een instrument dat ze heeft kunnen aankopen met steun van de Stichting Eigen Muziekinstrument (SEM) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.