6

_MG_9703

Michaël Mannes

Michaël Mannes (°1992) werd geboren in een familie van muzikanten en kreeg zijn eerste pianolessen op vierjarige leeftijd van zijn moeder. Later volgde hij les aan de Gemeentelijke Muziek- en Woordacademie van Wijnegem. In 2007, op vijftienjarige leeftijd, werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Levente Kende en Heidi Hendrickx, waar hij met grootste onderscheiding afstudeerde. Nadien vervolmaakte hij zich aan de prestigieuze Guildhall School of Music & Drama in Londen in de klas van professor Joan Havill. Daar behaalde hij in 2015 het Guildhall Artist Diploma voor piano, kamermuziek en liedbegeleiding. Michaël volgde ook masterclasses bij internationaal gereputeerde pianisten en pedagogen als Karl Heinz Kämmerling, Till Fellner, Evgeni Koriolov, Richard Goode, Jan Vermeulen, André de Groote, Aquiles Delle Vigne, Roger Vignoles en Alexander Melnikov.

Michaël koestert ook een bijzondere liefde voor de pianoforte en historische instrumenten. Naast zijn opleiding piano volgde hij ook lessen pianoforte bij Piet Kuijken en Mai Shigeoka. Michaël bespeelt vaak zijn eigen Erard vleugelpiano uit 1840. Daarnaast is hij erg geïnteresseerd in de muziek van de 20ste eeuwse Franse componist Olivier Messiaen, naar wiens werk hij een onderzoek voerde in zijn masterthesis Olivier Messiaen: een blik op tijd en ruimte.

Michaël won prijzen op alle pianowedstrijden voor de jeugd in België. Hij won de Eerste Prijs van de bekende Cantabile-wedstijd in 2008. Hij won ook tweemaal de Eerste Prijs van Jonge Solisten (2007 en 2009) en Cavatine (2009). Verder kreeg hij ook de Eerste Prijs van Dexia Classics (2009) en de Steinway-wedstrijd (2009). In 2010 was hij te gast op het 14e Internationaler Steinway Festival in Hamburg, waar hij een concert gaf in de beroemde Laeiszhalle. Hij kreeg eveneens de tweede prijs op het Rotary Breughel Concours in Brussel (2006) en het Concours de Liège (2010) en werd finalist op het internationale EPTA-concours (2006). In 2013 kreeg hij de Cultuurprijs van Theaters Tilburg.

Michaël speelde als solist met het Jeugd en Muziekorkest Limburg in het kader van het Basilicafestival van Vlaanderen. Hij werkte samen met cellist Roel Dieltiens in een uitvoering van het Triple-concerto van Beethoven. Hij geeft regelmatig concerten, zowel solo als in kamermuziekverband, o.a. in België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij trad op in onder andere de Singel (Antwerpen), het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), de Munt (Brussel), het Koninklijk Paleis in Warschau en Milton Court Concert Hall in Londen. De studies van Michaël werden mogelijk gemaakt met de steun van de Rotary Foundation en de Stichting Inspiratum van Axel Vervoordt.