_MG_9703

Het Strijkkwartet Prosperus4

Sophie Demoulin

Sophie Demoulin werd geboren te Brussel in een muzikale familie.
Op zesjarige leeftijd vatte ze viool- en pianostudies aan – het eerste bij haar moeder, het andere bij haar vader – en gedurende tien jaar blijft ze beide instrumenten bespelen. Uiteindelijk koos ze voor de viool en studeerde ze aan de conservatoria van Brussel – Franstalige afdeling (1ste prijs in de klas van Jean Hervé), Bergen (een jaar hoger diploma in de klas van Philippe Koch), Parijs/ Boulogne-Billancourt (1ste prijs viool bij Christophe Poiget en 1ste prijs kamermuziek bij Hortense Cartier-Bresson) en opnieuw Brussel, de Vlaamse afdeling ditmaal (bij Ulka Gorniak). In 1998 wordt ze op 25-jarige leeftijd aangeworven als tutti-violiste bij het Nationaal Orkest van België. Kamermuziek neemt een belangrijke plaats in in haar leven, met Prosperus4 maar ook in andere bezettingen (sonate, pianotrio en -kwintet, vioolduo). Sophie speelt op een Benoit-Joseph Boussu uit 1750.

Anouk Lapaire

Violiste Anouk Lapaire, geboren in Lausanne, debuteerde op vier jarige leeftijd. Zij studeerde aan het Conservatorium en Haute Ecole de Musique van Genève in de klas van Sergey Ostrovsky. Zij behaalde haar Bachelor, de Prix Pierre Fernex en Master de pédagogie. Anouk zette haar opleiding voort aan het koninklijk Conservatorium in Antwerpen bij Tatiana Samouil en Benjamin Braude, waar zij haar diploma met “une grande distinction” behaalde. Gepassioneerd over het Gustav Mahler Jugendorchester had zij het voorrecht om lid te worden en deel te nemen aan verschillende tournées langs de grote concertzalen in Europa. In België, speelde ze met de Opéra Royal de Wallonie, Opéra des Flandres en l’Orchestre National. Anouk heeft gewerkt onder leiding van de grote meesters zoals Jonathan Nott, Herbert Blomstedt, Kent Nagano, Gabor Takács, Thierry Fischer, Kirill Karabits, Hugh Wolff en volgde masterclasses bij Corina Belcea, Giuliano Carmignola, Boris Garlitsky. Anouk is zeer geïnteresseerd in muziekensembles en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Sinds drie jaar neemt zij deel aan het “Camerata du Léman” in Genève, dat concerten geeft in Zwitserland, Frankrijk en Italië. Tevens is zij lid van het “Werther Piano Quartet”, dat een stipendium ontving van het Mozart Gesellschaft in Dortmund. In september 2018 treedt Anouk toe tot het Nationaal Orkest van België als tweede violist

Tine Janssens

Tine Janssens studeerde altviool bij Marc Tooten (Lemmensinstituut, meestergraad en pedagogisch getuigschrift), Jürgen Kussmaul (Conservatorium van Amsterdam, 1ste en 2de fase) en Peter Langgartner (Mozarteum Salzburg, Erasmusbeurs), en volgde masterclasses bij o.a. Rivka Golani en Thomas Riebl. Reeds tijdens haar studies was ze aanvoerder van het Symfonieorkest van Vlaanderen en van het Wereld Jeugdorkest. Van 2002 tot 2014 was zij als plaatsvervangend aanvoerder verbonden aan de Philharmonie Zuidnederland (destijds het Brabants Orkest) te Eindhoven. Ze was te gast bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, deFilhamonie en het Orchestre Philharmonique de Liège en is lid van het internationale Beethovenorkest Le Concert Olympique. Als gedreven orkestmusicus speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Valery Gergiev, Kurt Masur, Christian Thielemann en vele anderen. Vanaf 2015 is Tine Alto Solo – Chef de Pupitre in de Opéra Royal de Wallonie. Omwille van haar grote liefde voor de kamermuziek stond Tine mee aan de wieg van Prosperus4. Ze presenteert zich in verschillende formaties, zoals een trio met mezzo An Janssens en pianist Joris Lejeune. Ook maakt ze reeds sinds 1999 deel uit van het ensemble Emanon/Vlaams Sinfonietta, dat zich toelegt op hedendaagse muziek. Tine behaalde het postgraduaat cultuurmanagement aan de UA in 2007. Ze speelt op een Giuseppe Dollenz.

Johannes Burghoff

De Belgische cellist Johannes Burghoff komt uit een muzikantenfamilie. Hij studeert aan de conservatoria van Luik en Straatsburg bij Marise Douin en Marc Coppey. Hij volgt Masterclasses van Janos Starker, Anssi Karttunen, Roland Pidoux, Jean Deplace en Marin Cazacu. In 2004 behaalt hij briljant zijn diploma’s voor cello en kamermuziek. Kamermuziek is zijn grote passie. Naast zijn eigen internationaal muziekfestival in Geldenaken, in 2011 opgericht met pianiste Maiko Inoué en sinds 2002 zijn pianotrio “Mistral”, reist hij de wereld af waar hij te horen is samen met gerenommeerde musici op bekende podia tijdens festivals en concertreeksen. Johannes is cellist van het ensemble “Linea” te Straatsburg en het orkest “Le Concert Olympique” te Antwerpen. Hij bespeelt een cello van de bekende vioolbouwer Januarius Gagliano uit 1733.