BannerWebsite2

Jonge talenten

Wij bieden graag een podium aan jonge talenten 

Ivan Petrenko

De jonge Oekraïense pianist Ivan Petrenko (2008) is
is op zijn zesde begonnen met piano en won op zijn achtste al vele eerste prijzen bij nationale en internationale pianowedstrijden, waaronder in Chernihiv, Baturyn en Praag. Toen hij 11 werd begon hij zijn opleiding bij de Kiev State Music Lyceum onder leiding van Tetiana Abaieva. Vanaf 2022 zet hij zijn muzikale opleiding met haar en Borys Fedorov voort bij de Davidsbündler Music Academy in Den Haag.

In 2021 won Ivan de eerste prijs bij de International Evgen Stankovych competition in Kiev. In 2023 won hij de eerste prijs bij “Merci, Maestro!” in België en de tweede prijs van het Rijnmond muziekprijs 2023. In 2023 deed Ivan mee met het “RCO Young” programma voor jonge musici en trad daarmee in het Concertgebouw in Amsterdam en Konzerthaus in Berlin op. In 2024 won hij de eerste prijs bij de 15th International Volodymyr Krainev Competition for Young Pianists “Kharkiv Meets Zurich” in Zurich. De afgelopen twee jaar heeft hij veel tijd in Nederland doorgebracht waar hij prestigieuze optredens heeft mogen verzorgen (bij o.a. Podium Klassiek, Piano Duo Festival Amsterdam en Davidsbündler Fest in het Concertgebouw in Amsterdam.

Zijn spel wordt gekenmerkt door een combinatie van briljant kunstenaarschap en een diep gevoel voor muziek. 

Jolie Bisoendial

De altvioliste Jolie Bisoendial (2007) is op haar vijfde begonnen met vioolspelen in Sydney (Australië). Sinds 2022 studeert ze altviool bij Julia Dinerstein aan het Codarts Lyceum waar ze volgend jaar haar vwo diploma hoopt te behalen. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Michael Kugel, Dana Zemtsov, Jonathan Brown, Nathan Braude, en Alexander Gordon. Ze is sectieaanvoerder van het Young Talent Orchestra o.l.v. Mikhail Zemtsov en plaatsvervangend aanvoerder van Jeugdorkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel. Ze heeft in ensembles gespeeld bij de Davidsbündler Academy met Daniel Rowland, Anna Fedorova en Maja Bogdanovic. Met het Codarts Lyceum Kwartet heeft ze de eerste prijs gewonnen bij het Prinses Marianne Concours 2023. Jolie heeft de tweede prijs gewonnen bij het Britten Altvioolconcours 2023 en de eerste prijs in de regiofinale van het Prinses Christina Concours 2024. Ze hoopt wereldwijd te mogen optreden als kamermusica en soliste.

Sofiia Dorosh

Sofiia Dorosh geboren in Poltava (2008), studeerde vanaf haar vierde aan de Raisa Kirichenko School of Arts. Op 7-jarige leeftijd werd ze laureaat van (inter)nationale wedstrijden. Vanaf 8 jaar studeerde ze aan de gespecialiseerde muzikale middelbare M.V. Lysenko school in Kiev. Haar docent is de Honored Worker of Culture Abaeva Tatyana Vlodimirivna.

Zij behaalde vele laureaten en won eerste prijzen op (inter)nationale festivals en competities in
Oekraïne, Georgië, België, Nederland, Spanje, Portugal, Frankrijk en Zwitserland (2017-2022).
Als solist trad zij op bij verschillende orkesten en won daarmee verschillende Grand Prix ‘s, zoals III All Ukrainian S.S. Prokofiev Open in Kiev.

Sofiia veroverde alle harten van de aanwezigen bij het Moederdagconcert op 8 mei 2022 en het Benefietconcert op 13 mei 2022 waar ze naast haar solo optreden ook quatre-mains speelde met de jonge talentvolle Oekraïense pianiste Anastasiia Bohodista

 

Anastasiia Bohodysta

Anastasiia Bohodysta is geboren in Poltava (2002) in een familie van muzikanten. Na de Poltava Boris Hmyria muziekschool en de gespecialiseerde muzikale middelbare M.V. Lysenko school, studeert zij vanaf 2021 aan de Nationale P.I. Tsjaikovsky Muziekacademie. Haar docent is Boris Federov.
Zij behaalde vele laureaten en won prijzen op (inter)nationale festivals en competities zoals

– P. І. Tchaikovsky Competition (Grand Prix) (Trostyanets, 2019)
– ХХІІІ Chopin festival Oekraïense en Poolse muziek (Dnepr, 2019)
– “Play together East of Ukraine” voor ensembles, orkest (Mariupol, 2019)
– ХІХ Juliusz Zarembski competitie (Lomyanki-Warschau 2019)
– “KyivSmartPiano” competitie (Kiev, 2021)

Zij trad op bij publieke concerten zoals Col-legi Oficial Metges (Barcelona, 2019) en “Talented children invite” met het academisch symfonisch orkest van Poltava, (2018, 2019).

Anastasiia veroverde alle harten van de aanwezigen bij het Moederdagconcert op 8 mei 2022 en het Benefietconcert op 13 mei 2022 waar ze naast haar solo optreden ook quatre-mains speelde met de jonge talentvolle Oekraïense pianiste Sofiia Dorosh.

Denys Staroselskyi

Denys Staroselskyi is geboren in Oekraïne (2014).
Hij begon op 7 jarige leeftijd piano te leren spelen Na het uitbreken van de oorlog vertrok hij met zijn moeder de sopraan Anastasiia Staroselska naar België, aangezien het daar erg gevaarlijk was. In de eerste maanden van de oorlog werd de stad waar hij woonde voortdurend beschoten en gebombardeerd. Nadat hij Oekraïne had verlaten, bleef Denys muziek studeren. Zijn leraar Svitlana Yakymova gaf hem online lessen vanuit Oekraïne, hoewel het soms moeilijk was vanwege de slechte verbinding en beschietingen. 

Later raakte Denys geïnteresseerd in het orgel. Samen met zijn moeder woonde hij vaak de mis bij en luisterde naar de orgelmuziek. Hij was onder de indruk van dit krachtige en majestueuze instrument. Hij ontmoette de organist Peter Van de Velde en vroeg om zijn assistent te zijn tijdens de missen. Hij probeerde voor het eerst orgel te spelen en dat beviel hem erg goed. Volgend academiejaar gaat Denys zijn muziekstudie aan de Belgische School of Music voortzetten en orgel spelen.

Met zijn eerste optreden voor publiek opende Denys dapper het Moederdagconcert op 14 mei 2023 in de Agnietenkapel. Spannend, maar al gauw bespeelde hij het orgel vol overgave.