_MG_9703

Peter van de Velde

Peter Van de Velde groeide op in Doel. Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk.

Hij behaalde aan het Antwerpse conservatorium het Meesterdiploma voor orgel als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Tijdens en na zijn studie volgde hij meestercursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie bij diverse gerenommeerde docenten.

Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk.

Hij geniet grote faam als begeleider van koren en solisten en treedt geregeld op met onder andere het Vlaams Radiokoor, Collegium Vocale, het Antwerp Symphony Orchestra en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Karel Deseure en Peter Biloen. Ook heeft hij een grote passie voor kamermuziek en vormt hij duo’s met enkele topmusici zoals violiste Nadja Nevolovitsch en mezzosopraan Anastasiia Staroselska. Deze samenwerkingen resulteren vaak in cd-producties en radio- en televisieopnames.

Als concertorganist is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen.

Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet en vastlegt op cd. Onlangs ontving hij voor zijn laatste opname de prestigieuze “Preis der deutschen Schallplattenkritik”.