_MG_9703

Pieter Jansen

Pieter Jansen (°1983) volgde vanaf zijn zevende vioollessen aan de Muziekacademie van Turnhout bij Koen Rens. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. Daar behaalde hij in juni 2006 het Master Diploma met grootste onderscheiding. In januari 2006 werd hem de Oranjebeurs toegekend. Hij vervolmaakte zichl bij o.a. Charles-André Linale, Raphael Oleg, Albrecht Breuninger en Renaud Capuçon.

Als orkestmuzikant is Pieter actief als concertmeester van BOHO Strings en is hij als aanvoerder regelmatig te gast bij het Symfonieorkest van de Munt, Belgian National Orchestra en Le Concert Olympique.

Hij volgde specialisatiestudies kamermuziek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij het Artemis Kwartet en volgde daarnaast masterclasses bij het Artis Kwartet, het Skampa Kwartet, bij Heime Müller, Ralf Gothoni en Andras Keller.
Pieter is laureaat van Gouden Vleugels (2009) en Supernova (2014). Hij was lid van ARSIS4 en Quatuor Tana, en speelt nu bij Trio Khaldei en
I Justiniani.

Ook in de hedendaagse muziek is Pieter een gevestigde waarde. Sinds 2006 is hij violist van SPECTRA en sinds 2023 is hij er ook co-artistiek leider. Sinds 2016 is hij soloviool bij het Franse Ensemble Multilatérale en ook ensembles als Hermes, Notabu en Ictus verwelkomen hem graag.

Pieter speelde concerten in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië op belangrijke podia en festivals als Musica Strasbourg, World Music Days in Sydney, Traiettorie Festival in Parma, Festivals van Aix-en-Provence en Avignon, Wigmore Hall in Londen, Auditorium van het Louvre in Parijs, de Biënnale van Venetië, Donostia Festival in San Sebastian, Ravello Festival in Napels, Spectrum Festival in Ljubljana, Teatro Colon in Buenos Aires,…

Pieter is docent en coördinator kamermuziek aan KASK & CONSERVATORIUM van de School of Arts Ghent.