_MG_9703

Sadie Fields

De Canadees/Britse (en in Brussel gevestigde) violiste Sadie Fields heeft een gevarieerde carrière als soliste, kamermusicus, medewerker en onderzoeker. Sadie ontdekte de viool op zevenjarige leeftijd toen haar lagere school de beroemde Axelrod collectie Stradivarius violen ging bekijken. Nadat ze de Stradivarius violen had horen spelen, was ze verslaafd en begon ze al op jonge leeftijd op te treden. Sadie treedt regelmatig op in heel Europa en Noord-Amerika, en haar concerten brengen haar ook naar het Midden-Oosten, Azië en Nieuw-Zeeland. Sadie is al lang bevlogen door kamermuziek en was de oprichtster van het Castalian Quartet en violiste van Trio Khnopff. Ze is ook de oprichtster van het Festival Trio (Canada) en het in België gevestigde Flash Ensemble, een flexibel kamerensemble met een strijktrio als kern. Sadie speelt in recital met een aantal goede pianisten, en vormt sinds kort een duo met de Italiaanse accordeonist Luca Piovesan. Sadie was tien jaar lang lid van het Zweedse ensemble Camerata Nordica en treedt momenteel regelmatig op met het New European Ensemble (Nederland) en vele andere ensembles in Europa.

Sadie’s meest recente cd ‘Weinberg – 1945′ van Trio Khnopff (Pavane Records) werd in Europa en Noord-Amerika lovend ontvangen en werd gekozen tot BBC Music Magazine’s ‘Chamber Disc of the Month’ voor januari 2020. Flash Ensemble’s baanbrekende opname van de complete strijktrio’s van de Hongaarse componist Laszlo Lajtha verschijnt in het voorjaar van 2023. Sadie heeft veel opgenomen voor BIS Records Camerata Nordica, en heeft twee cd’s uitgebracht met Champs Hill Records. De eerste, een cd met kamermuziek van Mendelssohn, werd gekozen tot Editor’s Choice en ‘Chamber Disc of the Month’ van BBC Music Magazine, en was ook ‘Chamber Music Disc of the Quarter’ door de Duitse Record Critics’ Award Association. Sadie’s tweede cd voor Champs Hill is de complete Brahms Sonates met pianist Jeremy Young, uitgebracht met veel lovende kritieken. Sadie zendt ook regelmatig uit op onder meer BBC Radio 3, de Canadian Broadcasting Corporation, Radio New Zealand, NDR (Duitsland), de Zweedse radio, Klara (België), Musiq’3 (België) en NPO Radio 4 (Nederland).

Sadie is gepromoveerd aan de Royal Academy of Music in Londen. Haar praktijkgerichte doctoraatsonderzoek richt zich op praktische en filosofische ideeën over leren en ’traditie’, waarbij ze zich concentreert op haar eigen engagement met de vioolwerken van Bartók. Sadie heeft prijzen gewonnen van meer dan twintig Britse en internationale verenigingen en competities, en was Leverhulme Fellow aan de Royal Academy of Music en Edison Visiting Fellow aan de British Library.

Haar belangrijkste docenten zijn György Pauk, Yair Kless en Atis Bankas, en Sadie is ook begeleid door Ivry Gitlis, Ida Haendel en Ferenc Rados. Sadie geeft zelf les in viool en kamermuziek, ze gaf les aan King’s College London, en ze geeft masterclasses aan conservatoria en universiteiten in China, Canada en de UK