_MG_9703

Tony Nys

Tony Nys studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Clemens Quatacker en Philippe Hirschhorn. Tussen 1994 en 1997 was hij eerste viool van het Fétis strijkkwartet en nam hij deel aan masterclasses met het Alban Berg Kwartet, het Borodin Kwartet en het Amadeus Kwartet. Sindsdien is kamermuziek een natuurlijke omgeving voor hem.

Als violist van het Danel Kwartet van 1998 tot 2005, nam hij deel aan talrijke festivals, opnames en uitvoeringen van nieuw gecomponeerde stukken over de hele wereld.

Sinds 2005 is hij vast lid van het TrioFenix Stringtrio en werkte hij regelmatig samen met ensembles als Prometheus, Ictus, Ensemble Modern, Explorations, Oxalys … Tussen 2008 en 2018 was hij ook lid van het Malibran Strijkkwartet.

Hij heeft het concertpodium gedeeld met vele gerenommeerde artiesten en ensembles zoals het Borodin Kwartet, het Brodsky Kwartet, het Petersen Kwartet, Garth Knox, Gérard Caussé, Alina Ibrahimova, Philippe Graffin, Frank Braley.

Tony Nys speelde als altvioolsolist in het Orchestre Symphonique de La Monnaie tussen 2007 en 2018. Hij was regelmatig te gast bij talrijke orkesten in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Als lid van het Mahler Kamerorkest heeft hij over de hele wereld opgetreden met dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Gustavo Duhamel. Momenteel doceert hij altviool en kamermuziek en is verantwoordelijk voor strijkers aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij doceert ook de cursus kamermuziek voor gevorderden aan het Orpheus Instituut in Gent.