_MG_9703

Vocaal Ensemble Ludens

VocaalEnsembleLudens

Het Vocaal Ensemble Ludens bestaat uit twaalf zangers en is een onderdeel van de Haagse Stichting Kwintessens. Het koor werkt vooralsnog op projectbasis en staat onder leiding van dirigent en zanger Raoul Boesten. In wisselende samenstelling brengt het koor een gevarieerd en uitdagend programma.

Ludens staat voor spel. Spel maakt een belangrijk onderdeel uit van het repetitieproces en het programma. Ludens streeft ernaar om een deel van het programma vanuit improvisatie vorm te geven. Hoe klinkt muziek als zij vanuit vrijheid in het moment geschapen wordt?

Zangers van Vocaal Ensemble Ludens:
Sopraan: Francoise Kably, Nicolet Goedhart, Annemarie Madani, Eveline Schipper
Alt: Cassandra Feith, Silke Reijngoud, Anja Schulze
Tenor: Edwin Poels, Raoul Boesten
Bas: Kees Herbschleb, Bas Sligting, René Herder 

Over Canto
Vocaal ensemble Ludens olv Raoul Boesten voert samen met pianist Victor Lange een koorversie van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt uit. De bewerking is gemaakt door Diederik van der Laag in samenwerking met Victor Lange.
In deze bewerking wordt gezocht naar een synergie tussen de klanken van de stem en de piano. Waar ontmoet de exactheid van de piano het vrije kleurpallet van de stem en hoe kun je vanuit een vorm die ruimte geeft voor improvisatie de essentie van de Canto Ostinato tot klinken brengen?

Vanuit deze vraag is Diederik van der Laag aan het werk gegaan; deels is het arrangement uitgeschreven, deels wordt de zangers handvaten geboden om via improvisatie te komen tot een samenspel met de klanken van de piano. Victor Lange begeleidt de zangers. Hij heeft als pianist en kleinkunstenaar een rijke ervaring met het uitvoeren van de Canto en speelt een grote rol in het vinden van een kruisbestuiving tussen de klank van de piano en de stem.

Raoul Boesten

Raoul Boesten (1973) zong van jongs af aan in koren. Zijn eerste (studenten) koortje begon hij tijdens zijn studie voor Vrije Schoolleerkracht. Na het behalen van zijn diploma, gaf hij muzieklessen en koorzang aan de hogere groepen in het basisonderwijs. Daar richtte hij een ouderkoor op en begon hij een vocaal ensemble ‘Het Octet’, waarin hij dirigeerde en zong als tenor. Langzaam ontstond de wens om een groter koor te dirigeren. Na een project met zestien zangers werd dat in 2005 Kamerkoor Kwintessens. Dit koor zong voornamelijk uitdagende hedendaagse muziek. Met dit koor werkte Raoul samen met verschillende componisten zoals Arvo Pärt, Pärt Uusberg, Alec Roth en Bernat Vivancos en nam verschillende cd’s op. Raoul behaalde in 2010 zijn diploma docent aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij directielessen ontving van Jos Vermunt. In 2015 richtte Raoul zijn tweede koor in Den Haag op, Kamerkoor Lux. In 2017 startte hij met het eerste project voor jonge zangers met het projectkoor YOIK.

Raoul is artistiek leider van Stichting Kwintessens van waaruit hij projecten voor koren organiseert zoals En Chemin, Yoik en Vocaal Ensemble Ludens.

Diederik van der Laag

Diederik van der Laag (1991) is componist van vocale muziek, zanger en gitarist. Geboren en getogen in Utrecht, groeide hij op tussen zijn vaders platen van Madonna en Paul Young en de onuitputtelijke liefde voor Bach en Vivaldi van zijn moeder. Nadat in 2015 zijn eerste koorwerk werd uitgevoerd profileert Diederik zich als vocale componist. De missie: tonale koormuziek innoveren. In het zoeken naar muziek die zowel hoofd en hart raakt zijn componeren en improviseren voor hem even relevant en effectief:

“Voor mij is muziek het mooist als ze ruimte over heeft. Als ze niet alleen een podium biedt aan zichzelf maar ook aan wat er wil ontstaan op het moment zelf. Ik ben ervan overtuigd dat dat zowel met uitgeschreven als geïmproviseerde muziek mogelijk is.
Desondanks is het zoeken naar nieuwe vormen die beide kwaliteiten in zich dragen heel vruchtbaar, juist in de hedendaagse koormuziek.”

Victor Lange

Victor Lange(1993) studeerde klassiek piano aan Codarts Rotterdam en deed de theatermakersopleiding aan het Conservatorium van Antwerpen. Als uitvoerder zoekt hij graag de interactie met de verschillende (podium)kunstdisciplines, en is hij zowel als componist als uitvoerder actief. Hij is dan ook het liefst actief op het snijvlak tussen die disciplines. Zowel als acteur als muzikant speelde hij in verschillende (muziek)theaterproducties. In de solovoorstellingen die hij maakte had pianomuziek altijd een cruciale rol.

Als pianist ontwikkelde hij een voorliefde voor minimalistisch repertoire, met in het bijzonder het werk van Simeon ten Holt. Recente projecten zijn een muziektheaterperformance bij Het Vijfde Bedrijf, een theaterconcert van en met Esther Apituley en zijn nieuwste soloproject CIRKEL. In 2022 werkte hij voor het eerst met Theater Utrecht samen aan de voorstelling What Is Love van Casper Vandeputte.

“Ik maak het liefst voorstellingen waarin een theatrale ruimte voelbaar wordt die de dagelijkse interacties buitenhouden – als een droomplek of anderszins vanzelfsprekende verwondering. En altijd als drijfveer muziek. En muzikaliteit als kracht – als gevoelsmatige waarheid. Of een houvast, voor mij.”