_MG_9703

Anastasiia Staroselska

Anastasiia Staroselska werd geboren in Chernigov, Oekraïne in een familie van medici. Zij studeerde er aan de muziekschool en nadien aan het muzieklyceum. Tijdens deze studies treedt ze op in de Filharmonie van Chernigov en het Theater. Zij neemt deel aan wedstrijden in heel Oekraïne en ook internationaal. Op haar 14de werd ze finaliste van de internationale Anton Rubinstein wedstrijd in St.-Petersburg. Anastasiia behaalt aanvankelijk een diploma dierengeneeskunde en volgt nadien nog post-graduaatstudies aan de universiteit. Ze zal er een doctoraatsthesis verdedigen en werken als docent microbiologie voor binnen- en buitenlandse studenten. Ondanks haar prestigieuze positie aan de universiteit kiest ze er uiteindelijk voor haar roeping te volgen en gaat studeren aan het Instituut voor Kunst en Cultuur in Sumy. Zij specialiseerde zich als vocaal soliste met als stemtype mezzosopraan bij Olga Yurko.  Tijdens haar muziekstudie en werk aan de universiteit neemt ze deel aan een auditie aan het Nationaal Drama- en Operettetheater in Sumy, waarna ze eerst lid wordt van het koor en later optreedt als soliste. Ze beëindigt haar muziekstudies met een Meesterdiploma.

Uiteindelijk wordt muziek haar hoofdberoep, samen met theater. Zij treedt vaak op. ook op het podium van de filharmonie van Sumy, samen met pianiste Svetlana Yakimova. Hun duo wint regelmatig prijzen op internationale wedstrijden. In het theater en in de filharmonie vertolkt ze de rollen van onder andere Delilah, Carmen, Ulrika, Orpheus en Paris. Daarnaast vertolkt ze veel muziek van Oekraïnse componisten.

Op 24 februari 2022 vallen Russische troepen Oekraïne binnen en wordt het dorp waar Anastasiia’s familie ondergedoken leeft bezet. Na enkele weken weten ze te vluchten naar Denemarken en later naar België. In Antwerpen neemt Anastasiia deel aan een auditie van het Opera Ballet Vlaanderen waarna ze meewerkt aan een aantal producties. Ze maakt er ook kennis met kathedraalorganist Peter Van de Velde met wie ze sindsdien regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Ondertussen nam ze reeds enkele cd’s op. Bij haar optredens wordt ze steeds geroemd om haar fijnzinnige vertolkingen en prachtige stem.