DSC02770

Karel Steylaerts

Karel Steylaerts studeerde bij Carlo Schmitz aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij met grote onderscheiding eerste Prijzen voor cello en kamermuziek behaalde.
Daarna vervolmaakte hij zich bij Maria Kliegel aan de Hochschule für Musik te Keulen en deed orkestervaring op onder leiding van befaamde dirigenten als Claudio Abbado, Antal Dorati en Leonard Bernstein.
In 1990 werd hij Tenuto-laureaat. Datzelfde jaar richtte hij samen met violist Peter Despiegelaere en pianist Jan Vermeulen het tot Tröndlin Trio op. 

Bij het voormalig kamerorkest Sinfonia, het BRTN Filharmonisch Orkest en De Filharmonie, waarmee hij in 2000 het celloconcerto “Canti” van Fréderic Devreese creërde en
 de Beethoven Academie kreeg hij de kans om zich verder te ontplooien.
Voor het label Phaedra nam hij samen met Piet Kuijken het integraal werk voor cello en piano van Joseph Jongen op.
In 2006 richt hij samen met violiste Shirly Laub en altviolist Tony Nys het TrioFenix op waarmee hij te gast is op vele nationale en internationale festivals.

Bij het label Fuga Libera verscheen hun cd met het integraal werk voor strijktrio van Wolfgang Amadeus Mozart. 

Karel Steylaerts is sinds 2008 co-aanvoerder bij het Brussels Philharmonic en lid van het piano forte trio Tröndlin waarmee hij internationaal optreed.