_MG_9703

Dana Zemtsov

Dana_Zemtsov_©_Studio_Unfolded_04_(1)

Dana Zemtsov is één van de meest veelbelovende altvioolsolisten van haar generatie. Gramophone Magazine heeft haar spel gevierd als “zo perfect gestemd, zo gevarieerd van kleur en met zulke aanzienlijke afstanden in de intervallen tussen de noten, dat je zou denken dat het meer op een kamerorkest leek”.  

Dana werd in 1992 geboren in een familie van muzikanten en kreeg haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en haar ouders. Ze vervolgde haar studie bij altvioolvirtuoos Michael Kugel.  Zij treedt regelmatig op in concertzalen als het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, St. Petersburg Philharmonia, The Opera House in Tel Aviv en Carnegie Hall in New York. Ze speelde kamermuziek met Janine Jansen, Giovanni Sollima, Martin Frost, Anna Fedorova, Ilya Gringolts, Boris Berezovsky en vele anderen.  Als solist heeft Dana opgetreden met symfonieorkesten in Nederland, Italië, Duitsland, de VS, Brazilië, Mexico, Oekraïne en Estland, onder leiding van Leif Segerstam, Otto Tausk, Daniel Raiskin, Massimo Quarta, Marco Parisotto en Fabio Mechetti.  

In 2011 nam ze deel aan de ‘Stars of Tomorrow’-tour in Duitsland, samen met de meest veelbelovende jonge talenten van Europa.Dana is 1e prijswinnaar van verschillende wedstrijden in Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 won ze het Nederlandse concours “Avond van de Jonge Muzikant’” en werd ze Jonge Muzikant van het Jaar. Ze vertegenwoordigde Nederland op het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen. Ook is haar de prestigieuze Kersjesprijs toegekend, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een uitmuntende jonge strijker speler in Nederland. In 2016 werd Dana gekozen tot ‘Eregast’ onder getalenteerde jonge altviolisten om haar generatie te vertegenwoordigen op het 43e Altvioolcongres in Cremona, aan de zijde van Bruno Giuranna, Ettore Causa en Tabea Zimmermann. Dana geeft regelmatig les op onder meer het Kuhmo Festival, Cividale International Masterclasses en de Davidsbündler Muziekacademie in Den Haag. Samen met familieleden organiseert ze jaarlijks de Zemtsov Altviool Masterclasses. Tot nu toe heeft Dana vijf veelgeprezen albums uitgebracht: ‘Enigma’ (solo, 2014), ‘Romantic Metamorphoses’ (met pianist Cathelijne Noorland, 2015), ‘Essentia’ (met Ests Nationaal Symfonie Orkest en dirigent Daniel Raiskin, 2018), ‘Silhouettes’ (met pianist Anna Fedorova, 2020) en ‘Dutch Hidden Gems’ (met Phion Orchestra, pianist Anna Fedorova en dirigent Shizuo Z Kuwahara 2022), allemaal op het label Channel Classics Records. 

In haar eigen woorden vertelt Dana ons: “Ik ben geboren in Mexico-Stad, in een intens muzikaal gezin. Afgezien van een paar violisten, een componist en een zanger, zijn de rest van mijn familieleden allemaal altviolisten. De inspiratie voor mij om de altviool op te pakken was mijn grootmoeder Mila. Ze was een heel vrije en bohemien geest, een geweldige altvioliste en zo verliefd op muziek! Haar droom was dat het hele gezin in hetzelfde huis zou wonen op het platteland en de hele dag samen muziek maken. Dat is de sfeer die ik levend wil houden, ik breng die onvoorwaardelijke liefde voor muziek naar elk concert dat ik speel.” 

 www.danazemtsov.com