_MG_9703

Daniel Rowland

Daniel werd geboren in Londen en begon zijn vioollessen in Enschede nadat zijn ouders naar Twente waren verhuisd. Hij studeerde bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh. De ontmoeting met Ivry Gitlis in 1995 was van grote betekenis en leidde tot lessen in Parijs en later tot muzikale samenwerkingen.  Zijn concourssuccessen omvatten onder meer de eerste prijs op het Oskar Back-concours in het Concertgebouw in Amsterdam in 1995 en de Brahms-prijs in Baden-Baden. 

De afgelopen seizoenen trad Daniel op met orkesten van Tromso in het noorden van Noorwegen tot Kaapstad, in concerten met Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffief en Schnittke en werkte hij samen met vooraanstaande dirigenten als Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster, Anthony Hermus, Rossen Milanov en Andrey Boreiko. Als gepassioneerd kamermuzikant heeft Daniel opgetreden met artiesten zo divers als Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Gilles Apap, Anna Fedorova, Alexander Lonquich, Nino Gvetadze, Michael Collins, Nicolas Daniel, Vladimir Mendelssohn, Lars Vogt, Alberto Mesirca, Willard White en Elvis Costello. Hij is een frequente gast op vooraanstaande internationale kamermuziekfestivals zoals Kuhmo, Stellenbosch, Risor, Sonoro, Rio de Janeiro, Chiemgau en Osnabrück.  

Daniel maakt deel uit van veelgeprezen duo-partnerschappen met pianiste Natacha Kudritskaya, “een perfecte samenwerking”-BBC Music Magazine en met celliste Maja Bogdanovic, wiens recente duo-cd “Pas de deux” (Challenge Records) “een magische ontmoeting tussen viool en cello” –NRC Handelsblad vijf wereldpremières bevatte. Hij is tevens stichtend lid van een baanbrekend Tangokwintet met bandoneonvirtuoos/componist Marcelo Nisinman “een ensemble met de kracht van dynamiet” – Süddeutsche Zeitung.

Hij was twaalf jaar lang de leider van het Brodsky Quartet, dat over de hele wereld optrad en talloze opnames maakte, waaronder de gevierde Shostakowitch Cycle. Hij zet zich graag in voor hedendaagse componisten en is een hartstochtelijk pleitbezorger van concerten als die van Vasks, Lindberg, Glass, Saariaho en Van der Aa. In 2017 bracht hij het Vioolconcert ‘Three Curious Love’ van Isidora Zebeljan in première en gaat Roxana Panufnik’s ‘Songs of Love and Friendship’ in première met het Groot Omroepkoor in het Concertgebouw.  In september 2020 verscheen Daniels nieuwste cd ‘Distant light’, voor Challenge Records met vioolconcerten van Peteris Vasks, live opgenomen op het Stiftfestival 2019 in aanwezigheid van de componist. “Een prachtige ode aan Vasks, rijk aan spanning en magie “– NRC Handelsblad.

 In 2005 richtte Daniel het Stift International Music Festival op in het landelijke Twente, waar hij opgroeide, met de 15e-eeuwse Stiftkerk als belangrijkste locatie. Het festival wordt geprezen als een festival van grote intimiteit, avontuur en sfeer.  Daniel Rowland geeft les aan het Royal College of Music in Londen.

 Zijn viool is van Lorenzo Storioni (Cremona 1796), en zijn strijkstok is een Malinees, ter beschikking gesteld door de Nederlandse Instrumentenstichting  

www.danielrowland.com