_MG_9703

Denis Roosen

Denis Roosen volgde les aan het conservatorium te Hasselt (1e Prijs van de Rederijkerskamer ‘De Roode Roos’), was laureaat van de Vlaamse Orgeldagen (1995 & 1996) en deed vervolgens hogere muziekstudies aan de LUCA Hogeschool – Lemmensinstituut te Leuven.
Hij behaalde er masterdiploma’s voor orgel, klavecimbel en kamermuziek met grootste onderscheiding voor de drie recitalexamens.

Zijn belangrijkste docenten waren Peter Pieters en Luk Bastiaens voor orgel en Kris Verhelst voor klavecimbel & basso continuo. Kamermuziek volgde hij o.m. bij Koen Dieltiens, Bart Coen en Erik Van Nevel. Aanvullende meestercursussen en privélessen orgel in binnen-en buitenland bij Elke Völker, Louis Robilliard, Leo Van Doeselaar, Luc Ponet en Diego Innocenzi; voor klavecimbel bij Jacques Ogg, Bart Jacobs en Christophe Rousset. Met violiste Marieke Vos speelt hij als duo ‘orgel & viool’ sinds 2003. In deze formatie behaalden ze met Duitse romantiek (Rheinberger en Karg-Elert) het masterdiploma kamermuziek. In 2018 richtten ze na studies oude muziek samen het barokensemble Kapellmeister op, waarmee ze steeds vaker in diverse bezettingen en programma’s in Vlaanderen en Nederland te zien zijn. Daarnaast engageert hij zich voorts als solist, continuo-speler en begeleider.
Met actrices Veerle Holsteyns en Kristien Steegmans creëerde hij de kindervoorstelling ‘Bes & Mol: Red de orgelelfjes!’. In 2011 nam hij een CD op rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ aan het Cavaillé-Coll orgel (1878) te Hasselt. Als leraar orgel, klavecimbel en begeleidingspraktijk is Denis verbonden aan de muziekacademies van Zaventem en Beringen. Enkele van zijn composities werden bij Euprint uitgegeven en in 2019 werd hij 2e laureaat van de internationale ‘Composition contest Orgelkids’ cat. ensemble. Hij is titularis-organist van het Penceler/Smet/Thomas orgel te Tessenderlo. Daarnaast bespeelt hij een klavecimbel (kopie Ioannes Ruckers 1624) van Volker Platte.