_MG_9703

Sophie Pieret

Een doel nastreven door je horizon te verbreden, zelfs op avontuur gaan: dat is wat Sophie Pieret drijft en motiveert in haar leven als kunstenaar. Het land verlaten om je kunst te perfectioneren is een beslissing die vaak nodig is als je legitieme ambities hebt. Ze paste dit principe met grote ijver toe: een relatief korte eerste reis die haar ertoe bracht haar techniek op de klarinet te perfectioneren bij een gerenommeerde meester in Versailles, daarna een veel ambitieuzer verblijf in de Antipoden om zich open te stellen voor een andere levenservaring.

Naar Australië gaan is in de eerste plaats de indicator van een motivatie op zijn hoogtepunt. Je begint zo’n reis niet zonder een vurig verlangen naar uitmuntendheid en zonder de overtuiging materiaal te vinden om je achtergrond en ervaring aanzienlijk te verrijken. De uitdaging werd aangegaan door middel van een postdoctorale opleiding die werd afgerond met Alan Vivian aan de Australian National University in Canberra.

Deze paar maanden hebben Sophie Pieret in staat gesteld haar werk vanuit een totaal andere hoek te benaderen, de tijd om te zien hoe anders dingen kunnen zijn als je van halfrond verandert. Het instrument blijft natuurlijk hetzelfde. Maar er evolueren zoveel andere parameters, die een andere benadering weerspiegelen die werd gevoed door culturele referenties, soms dicht bij de onze, soms heel ver weg.

Het is dan ook een echte ontmoeting, in de volle zin van het woord, die Sophie Pieret beleefde, die zowel de technische benadering van de klarinet, het repertoire ervan als verschillende aspecten van de organisatie van een carrière raakt. vrienden en nuttige adressen, deelnemen aan de activiteiten van verschillende ensembles, zelf concerten vinden of opzetten.

Zo sloot ze zich bijvoorbeeld aan bij het klarinetkwartet “Clarty”, waarvoor ze een tournee van twintig concerten organiseerde met een educatief aspect voor het publiek, van de jongste tot de oudste.

Zelfs vandaag profiteert Sophie Pieret van deze unieke ervaring, zelfs in haar dagelijkse werk.