SPECTRA is een ensemble voor nieuwe muziek. Vanuit de vaste kern van musici ontwikkelt het sinds 1993 een opmerkelijke muzikale coherentie en een unieke, geraffineerde sound.
Dirigent Filip Rathé en violist Pieter Jansen nemen samen de artistieke leiding op zich. SPECTRA bouwt tal van trajecten uit met in Vlaanderen levende componisten en promoot hun werk in internationale en historische context. Het ensemble creëert vele opdrachtwerken in constante dialoog met referentiewerken uit het recente verleden.
SPECTRA exploreert een ruime waaier aan presentatievormen en werkt samen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers in de opbouw van niet-dogmatische programma’s en eigenzinnige vertolkingen. Hieruit groeiden samenwerkingen met oa. Luca Francesconi, Stefano Gervasoni, Philippe Hurel, Guy Cassiers, Fabrice Murgia, Philip Blasband, Peter Verhelst.
SPECTRA treedt op binnen en buiten Europa en op festivals als Ars Musica (B), Transit (B), Festival Musica Nova (BRA), November Music Festival (NL), Musica Sacra (NL), OEROL Festival (NL), Huddersfield Contemporary Music Festival (GB), het Traiettorie Festival (IT), de Biennale Venezia (IT), World Music Days 2010 Sydney (AU), Gaida Festival (LT), Musica Strasbourg (F), Festival Internacional de Buenos Aires (ARG).
Ten slotte deelt SPECTRA haar expertise in de Master na Master opleiding in de interpretatie van hedendaagse muziek in samenwerking met de School of Arts Gent.
Julien Bénéteau studeerde muziek aan de conservatoria van Nantes en Parijs en daarna aan het CNSMD in Lyon. Daar behaalde hij zijn diploma’s klarinet en kamermuziek met de hoogste onderscheidingen.
In 2002 won hij de Prague Spring International Competition.
Julien Bénéteau is eerste klarinettist bij het Nationaal Orkest van België.
Hij wordt regelmatig uitgenodigd door l’ Orchestre National de Lyon, l’ Orchestre de l’Opéra National de Lyon, l’ Orchestre National de France, Ensemble InterContemporain en Philharmonia Orchestra in Londen. Hij speelde op verschillende kamermuziekfestivals in Italië, Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Engeland.
Julien Bénéteau heeft samengewerkt met eminente componisten als Gilbert Amy, Vinko Globokar, Gérard Grisey, Jonathan Harvey, Pascal Dusapin, Bruno Mantovani en Frédéric Durieux.
Van 2014 tot 2017 was hij muzikaal directeur van het Ensemble Regards in Parijs. In 2019 vormt hij samen met hoornist Emmanuel Bénèche het Winds Art Orchestra.
Julien Bénéteau is een Yamaha-artiest.
Bram Bossier behaalde zijn meesterdiploma als violist aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waarna hij zijn hogere studies voortzette als altviolist aan de conservatoria van Maastricht (Michael Kugel) en Rotterdam (Vladimir Mendelssohn en Ron Ephrat).
Hij speelde in het ‘European Youth Orchestra’ o.l.v. Yakov Kreisberg en in het ‘Nationaal Jeugdorkest van Nederland’ met dirigenten als Reinbert de Leeuw en Victor Lieberman.
Als freelance musicus was hij werkzaam bij Symfonieorkest Vlaanderen, de Beethoven-academie, I Fiamminghi, het Collegium Instrumentale Brugense, Brussels Philharmonic, l’ Opéra Royal de Wallonie en het Nationaal Orkest van België onder dirigenten zoals Yuri Simonov, Lorin Maazel, Sigiswald Kuyken, Christophe Rousset, Ivan Meylemans en Rudolf Werthen.
Bram Bossier speelde als solist hij de ‘Prologue’ van Gérard Grisey in het Muziekgebouw aan ‘t IJ (Amsterdam), ‘Jelek en Jatekok’ van György Kurtag voor het Festival van Vlaanderen (Gent), de ‘Sequenza’ en ‘Chemins II’ van Luciano Berio in de Tonhalle (Düsseldorf) en de Nederlandse première van het altvioolconcerto van Kees Schoonenbeek in de concertzaal van Tilburg.
Sinds 2004 is hij als altviolist verbonden aan SPECTRA, curious for new music en speelde ook in het Ictus-ensemble (Brussel), het Sonemus-ensemble (Sarajevo), Nieuw Amsterdams Peil (Amsterdam), Sturm und Klang (Brussel) en het notabu.ensemble (Düsseldorf) op internationale festivals in Berlijn, Parijs, Huddersfield, Venetië, Donaueschingen, Sarajevo, Zagreb, maar ook tot in Buenos Aires, Sidney en Japan.
Catherine Lebrun speelde 2 jaar solo als cellist bij het orkest Orquesta Filarmónica Municipal de Guayaquil (Ecuador) waarmee ze door Zuid-Amerika reisde. Zij was laureaat van het Concours Pro Civitate National (tegenwoordig Belfius Classics) en van de Fondation Belge de la Vocation. Als kamermuziekmusicus speelde zij 6 jaar intensief in de Koningin Elisabeth Muziekkapel.
Catherine Lebrun is lid van verschillende kamermuziekgroepen, zoals Trio Vidas, Sturm und Klang, Franchomme Duo, Limoncello Quartet en Ensemble Mendelssohn, dat zij mede oprichtte. Ook treedt zij op met pianist Michel Laurent.
Met lof behaalde zij haar diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en ontving Diplôme Virtuoso aan het Koninklijk Conservatorium van Gent voor cello.
Sinds vorig jaar verkent zij de wereld van de barokmuziek. Catherine Lebrun is een actieve leraar. Zij doceerde cello en kamermuziek aan het Institut Supérieur de Musique de Namur (IMEP) evenals cellopedagogiek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel
Francis Mourey is een veelzijdig muzikant. Hij is lid van SPECTRA, Trio Khaldei en de eerste cellist van Boho Strings.
Als orkestmusicus speelt hij regelmatig als solo-cellist in verschillende formaties, van grote orkesten zoals het Belgisch Nationaal Orkest en het Brussels Philharmonic tot meer specifieke ensembles zoals Les Métamorphoses orchestra.
Francis Mourey is assistent cello aan het “Conservatoire Royal de Bruxelles”.
Pieter Jansen (1983) volgde vanaf zijn zevende vioollessen aan de Muziekacademie van Turnhout bij Koen Rens. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Guido De Neve. Daar behaalde hij in juni 2006 het Master Diploma met grootste onderscheiding. In januari 2006 werd hem de Oranjebeurs toegekend. Hij volgde specialisatiestudies kamermuziek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij het Artemis Kwartet en daarnaast masterclasses bij het Artis Kwartet, het Skampa Kwartet, bij Heime Müller, Ralf Gothoni en Andras Keller. Hij vervolmaakte zich bij o.a. Charles-André Linale, Raphael Oleg, Albrecht Breuninger en Renaud Capuçon.
Pieter is laureaat van Gouden Vleugels (2009) en Supernova (2014).
Hij is concertmeester van BOHO Strings. Tevens is hij aanvoerder van Le Concert Olympique en als aanvoerder regelmatig te gast bij het Symfonieorkest van de Munt en Belgian National Orchestra.
Hij is violist bij Trio Khaldei, primarius bij I Justiniani, speelt sinds 2006 hedendaagse muziek bij SPECTRA, waarvan hij sinds 2023 ook co-artistiek leider is. Vanaf 2016 is hij soloviool bij het Franse Ensemble Multilatérale.
Pieter speelde concerten in Europa, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië op belangrijke podia en festivals als Musica Strasbourg, World Music Days in Sydney, Traiettorie Festival in Parma, Festivals van Aix-en-Provence en Avignon, Wigmore Hall in Londen, Auditorium van het Louvre in Parijs, de Biënnale van Venetië, Donostia Festival in San Sebastian, Ravello Festival in Napels, Spectrum Festival in Ljubljana, Teatro Colon in Buenos Aires.
Pieter is docent en coördinator kamermuziek aan KASK & CONSERVATORIUM van de School of Arts Ghent.