_MG_9703

Vera Kooper

Vera Kooper(1988) begon op zesjarige leeftijd met piano spelen en kwam op dertienjarige leeftijd terecht in de jongtalentenklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland), waar ze studeerde in de klas van de Russische pianopedagoog Kamilla Bystrova. Ze vervolgde haar opleiding bij David Kuyken en studeerde in 2011 cum laude af. Vervolgens verhuisde ze naar Oostenrijk om te studeren bij George Kern aan de Universität Mozarteum in Salzburg, waar ze in 2015 haar solistendiploma behaalde. Daarnaast werkte ze samen met Konstantin Bogino in het ‘Corso di Alto Perfezionamento’ aan de Accademia Santa Cecilia in Bergamo (Italië) en kreeg coaching en muzikaal advies van de legendarische Amerikaanse pianist Stephen Kovacevich in Londen, die haar omschrijft als ‘een buitengewoon begaafde en interessante kunstenaar’. Op zestienjarige leeftijd won Vera Kooper de tweede prijs op het Internationale Steinway Concours in Amsterdam. In 2007 en 2008 behaalde ze topprijzen op het Prinses Christina Concours in Nederland, zowel als solist als met haar duo partner, violist Emmy Storms. Deze successen resulteerden in vele concertopdrachten in binnen- en buitenland, met optredens in het Concertgebouw (Amsterdam), de Doelen (Rotterdam), de Oosterpoort (Groningen), het Muziekcentrum Vredenburg (Utrecht), het Muziekgebouw Eindhoven en festivals als het Grachtenfestival Amsterdam , Peter de Grote Festival, Musica Mundi Kamermuziekfestival, Festival Musica Russa, het Aurora Kamermuziekfestival en toert door Nederland en Duitsland met orkesten als Sinfonia Rotterdam en het Nationaal Jeugdorkest van Nederland.

Hoogtepunten zijn onder meer een uitvoering van Beethovens Triple Concerto met het Basel Chamber Orchestra, residenties op het West Cork Chamber Music Festival en het Davos Festival, een samenwerking met altviolist Nobuko Imai. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-cd uit, genaamd ‘Hope’, met werken van Beethoven en Corigliano en toerde door Nederland met tv-presentator Floris Kortie en ‘Het jaar 250 na Beethoven’, een theaterproductie over het leven en pianosonates van Ludwig van Beethoven.

In 2013 richtte Vera samen met violist Gerard Spronk en cellist Irene Enzlin het Delta Piano Trio op dat in 2020 werd bekroond met de Kersjesprijs, de meest prestigieuze kamermuziekprijs van Nederland. Vera Kooper wordt omschreven als een “gevoelige en expressieve performer, in staat om elke uitvoering te transformeren in een poëtische, ontroerende artistieke ervaring”. 
 https://www.verakooper.com