_MG_9703

Vladimir Mendelssohn

Op verzoek van Daniel Rubenstein, 1e violist en leider van het Mendelssohn Ensemble schreef Vladimir Mendelssohn het kamermuziekarrangement
van de “9de” Symfonie van Ludwig van Beethoven.
Het stuk werpt een nieuw licht op de monumentale compositie van de “9de”, die in de kleinere bezetting maximale zeggingskracht en schoonheid uitstraalt.

Vladimir Mendelssohn werd geboren in Roemenië en groeide op in een familie met een rijke muziektraditie.
Na zijn studie altviool en compositie aan het conservatorium in Boekarest verhuisde hij in 1979 naar Nederland en startte hij zijn internationale muziekleven als solo-altist van het Residentie Orkest Den Haag.
Daarna besloot hij zijn ware passie, de kamermuziek, muziek in zijn pure vorm, te volgen. Hij verleende zijn medewerking aan tal van kamermuziekformaties
en trad op vele internationale kamermuziekfestivals op.
Met het Enesco Quartet speelde hij in beroemde muziekzalen over de hele wereld, vrijwel elk land in Europa, Verenigde Staten, Rusland, Israël, Tunesië,
Japan, Zuid-Korea, Hong Kong en Zuid-Amerika.

Als componist schreef hij vele werken voor solo-instrumenten, gemengd koor, symfonisch- en kamerorkest. Ook schreef hij voor ballet, toneel en film.

Vladimir Mendelssohn doceerde kamermuziek aan het Parijse Conservatoire, Koninklijk Conservatorium in Den Haag,
de Folkwang Universität der Künste in Essen, het conservatorium in Bologna en gaf wereldwijd masterclasses.
Hij was artistiek directeur van het Finse Kuhmo Chamber Music Festival, de bakermat van kamermuziekfestivals.

Vladimir was een icoon in de internationale muziekwereld. Als topmusicus, als bevlogen componist maar vooral ook als warmhartig docent die wereldwijd studenten aantrok. Als een ware “Godfather” bracht hij vele internationale musici in allerlei verbanden samen en inspireerde hen.
Intelligent, erudiet, bovenmenselijk creatief en toch strak georganiseerd wist hij met zijn in detail uitgekristalliseerde antwoorden
zijn vele leerlingen de weg te wijzen in de kamermuziek.

Na de succesvolle eerste try-out op het Finse Kuhmo Chamber Music Festival en de prachtige uitvoering op het Brusselse Festival Classissimo wordt voor het eerst Vladimir Mendelssohns arrangement van de “9de” in de originele bezetting uitgevoerd op Open Monumentendag 2021 in Gouda.

Helaas heeft Vladimir de uitvoering van zijn “Ode” niet meer kunnen beleven. Hij is overleden, kort na zijn indrukwekkende laatste optreden op het Finse Kuhmo kamermuziekfestival, dat met een tumultueus applaus werd beloond.