De Gouden Toon bij “Herfstnoten”

In de donkere dagen van de herfst richtte Julius Blüthner zijn pianoforte fabriek in Leipzig op. Al gauw werd de kwaliteit en muzikaliteit erkend en veroverde de Blüthner piano wereldwijd de concertzalen. Brahms, Liszt, Mahler, Schumann en Tschaikovsky waren gast aan huis bij Blüthner. Ook Bartók, Debussy, Schostakowitsch en Wagner waren verrukt van de unieke, warme en zangerige klank van de piano met de “Gouden Toon”, zoals hij werd genoemd.

Op reis nam Rachmaninov maar twee dingen mee
“zijn vrouw en zijn dierbare Blüthner”.
De Blüthner vleugel “zingt”, net zoals Marlene Dietrich in die tijd. Verknocht aan haar beroemde Blüthner, raakte de prachtige klank haar
“tot in het diepst van haar ziel”.
Vele songs zoals “Let it be“ van de Beatles en musicals zoals „Cats“ en „Phantom of the Opera“ van
Andrew Lloyd Webber zijn op een Blüthner gecomponeerd en uitgevoerd.

Gesteund door familie, vrienden en klanten wist de familie het door oorlog verwoeste bedrijf te herbouwen en in de periode van nationalisatie door het Oost-Duitse regime te loodsen. Met de val van de muur in Berlijn kwam de fabriek weer in handen van de familie. Tot op de dag van vandaag is het een familiebedrijf. 

De Blüthner vleugel in de Sociëteit de Réunie kent evenals de fabriek een bewogen geschiedenis. Gebouwd rond 1920 ontsnapte de piano na vele omzwervingen aan de rokerige kroeg om terug te keren naar zijn oorspronkelijke bestemming “kamermuziek in huiselijke sfeer”.

Als Maiko Inoué en Michaël Mannes de “Gouden Tonen” aanslaan hoort u de noeste arbeid van de Blüthner arbeiders, de liefde en adoratie van beroemde componisten en diepgeraakte musici met de warme nostalgische gloed van de inspirerende herfst tijdens het concert op