Het Ensemble Mendelssohn, opgericht in 2002, houdt zich vooral bezig met bijzondere, vaak nog onontgonnen strijkkwintetten en sextetten met of zonder piano. Ook werken zij samen met gastmuzikanten in een uitgebreider repertoire.
De afgelopen jaren trad het Ensemble Mendelssohn o.a. op in de Kobe Uhara Hall, Nara Akishino Ongakudo Hall, Tokyo Nippori Sunny Hall, Yokohama Lilis Hall in Japan, Istanbul Kadıköy Süreyya Series, Albert Long Hall, Izmir Adnan Saygun in Turkije, in Cyprus, in Frankrijk en op Festival de l’Eté Mosan, Festival Mozart, Festival Loop, Festival Musicorum, Concerts de Midi de Liège, Théâtre Royal de Liège, Palais des Beaux-Arts de Charleroi, Festival Musical en Savoie. Zij voerden de afgelopen bijna 20 jaar niet minder dan 70 kwintetten, sextetten en enkele septetten uit.
Een belangrijk deel van de activiteiten van het Ensemble Mendelssohn is het ontwikkelen van het repertoire voor kwintetten en sextetten om deze vorm van kamermuziek in de hedendaags muziek te promoten.
Dit leidde tot diverse wereldpremières van gearrangeerde werken speciaal geschreven voor kwintetten, sextetten door componisten zoals Jean-Pierre Deleuze, Stéphane Orlando, Hajime Fukagawa, Anna Segal, Ola Gjeilo, Michel Lysight, Guillaume Auvray, Jacqueline Fontyn en Hao-Fu Zhang etc. In andere projecten zijn o.a. componisten zoals Vladimir Mendelssohn, Claude Ledoux and Nicolas Bacri geïnvolveerd.
Ter ere van de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven werden verschillende werken van hem gearrangeerd voor kamermuziek waaronder enkele symfonieën.
In dit kader schreef Vladimir Mendelssohn op verzoek van Daniel Rubenstein, 1e violist en leider van het Ensemble Mendelssohn het kamermuziekarrangement van de “9de” Symfonie van Ludwig van Beethoven. In de originele bezetting zal het Ensemble Mendelssohn samen met gastmuzikanten dit werk voor het eerst op Monumentendag 11 september 2021 uitvoeren in de Goudse Sint-Jan. Daarmee krijgt Gouda de wereldpremière van Vladimir Mendelssohns transscriptie van de “9de” met de prachtige “Ode aan de Vreugde.”
Daniel Rubenstein trad veelvuldig op als kamermuzikant, en gaf recitals als solist in België, Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Italy, Luxemburg, Ierland, Bulgarije, Roemenië, Brazilië, Turkije, Tunesië, Israël, Zuid-Korea en Japan.
Hij is 1e violist en leider van het Ensemble Mendelssohn.
Als 1ste prijswinnaar van vele muziekcompetities, gaf Daniel Rubenstein zijn eerste concert als solist op 15-jarige leeftijd bij het Nationaal Orkest van België onder leiding van Mendi Rodan. Hij voerde bijna 200 kamermuziekwerken uit met internationale musici op festivals en in belangrijke concertreeksen. Hij creëerde meer dan 40 nieuwe werken van gerenommeerde componisten, waarvan verschillende aan hem opgedragen aan zijn.
Zijn CD’s kregen uitstekende recensies van de internationale pers (Gramophone, Crescendo, Klassik Heute, Fanfare). Hij studeerde cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de Indiana University (USA) in 3 instrumenten (viool, altviool en piano). Daniel Rubenstein doceert viool, altviool en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Mons en is gastdocent bij het koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij is artistiek directeur van het Festival Mozart (België, Japan).
Catherine Lebrun speelde 2 jaar solo als cellist bij het orkest Orquesta Filarmónica Municipal de Guayaquil (Ecuador) waarmee ze door Zuid-Amerika reisde. Zij was laureaat van het Concours Pro Civitate National (tegenwoordig Belfius Classics) en van de Fondation Belge de la Vocation. Als kamermuziekmusicus speelde zij 6 jaar intensief in de Koningin Elisabeth Muziekkapel.
Catherine Lebrun is lid van verschillende kamermuziekgroepen, zoals Trio Vidas, Sturm und Klang, Franchomme Duo, Limoncello Quartet en Ensemble Mendelssohn, dat zij mede oprichtte. Ook treedt zij op met pianist Michel Laurent.
Met lof behaalde zij haar diploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en ontving Diplôme Virtuoso aan het Koninklijk Conservatorium van Gent voor cello.
Sinds vorig jaar verkent zij de wereld van de barokmuziek. Catherine Lebrun is een actieve leraar. Zij doceerde cello en kamermuziek aan het Institut Supérieur de Musique de Namur (IMEP) evenals cellopedagogiek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel
Marta Costa Soares, de dochter van een fervent muziekliefhebber, raakte al vroeg geïnteresseerd in klassieke muziek. Zij begon met pianolessen maar wisselde van instrument op 16-jarige leeftijd vanwege haar liefde voor de symfonie en koos voor de contrabas.
Ze was drie jaar lid van het Jeugdkoor van la Monnaie. Op het Koninklijk Conservatorium van Mons studeerde zij bij Philippe Cormann en probeerde haar spel te perfectioneren door deel te nemen aan verschillende masterclasses in binnen- en buitenland. In 2014 behaalde ze cum laude haar master contrabas. Haar interesse in het lesgeven bracht haar ertoe om daarvoor een muziekstudie te volgen, waarvoor ze het jaar daarop een master behaalde.
Ze werd leraar in beide vakken op verschillende muziekacademies. Marta Costa Soares nam deel aan tal van concerten en opnames, zowel in orkesttraining (Sturm und Klang en Musiques Nouvelles) als in kamermuziek (Ensemble Mendelssohn).
Een recentere passie voor jazz brengt haar ertoe haar spel in deze stijl te verdiepen en de studie aan het conservatorium te hervatten, ditmaal in de jazz met Sam Gerstmans.
Als prijswinnaar van de Nationale “New Tenuto” Concours(B) in 2013, soleerde Sophie Ackermann in concerten van Mozart, Arutiunian, Mendelssohn en Brahms, begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie op verschillende festivals in België.
Verder speelde ze met het Orchestre de l’Université d’Alicante in Italië (MusicFest Perugia). Na het met lof behalen van haar master aan het Conservatoire Royal de Mons, in de klas van Daniel Rubenstein, vervolgde zij haar studie bij Hagaï Shaham, aan de Buchmann-Metha School of Music van de Universiteit in Tel Aviv (Israël).
Daar werd zij geselecteerd als concertmeester van het Universiteit’s Orkest dat met name werkt onder leiding van dirigent Zubin Mehta.
Als kamermusicus trad Sophie Ackermann in verschillende studenten/faculteiten concerten op aan het Conservatoire Royal de Mons.
Zij werd als “Jeune Artiste” in 2014 en 2015 uitgenodigd op het Festival Mozart (Waterloo) om als violist en altviolist samen met internationale musici verschillende kamermuziekwerken te spelen.