Lente Vertier op 12 maart om 15:15uur

Twee historische vleugelpiano’s luiden klankrijk de lente in tijdens het concert
“Lente Vertier”
op
Zondag 12 maart om 15:15 uur in Sociëteit De Réunie

Waan je in een salon uit de 19de eeuw als je de warme rijke toon van de Pleyel hoort. Waar Schubert zijn prachtige melodieën en aangrijpende harmonieën speelt, of Chopin zijn emoties subtiel en virtuoos vertolkt.

Zie bijna de kleuren van een schilderij van Monet terwijl op de Blüthner Debussy’s impressionistische muziek zich glinsterend ontvouwt.

Programma
Frédéric Chopin: Nocturnes opus 9 nr. 1 & 2
Emmanuel Durlet: Het dal der goede gedachten
Claude Debussy: Petite Suite
En bateau, Cortège, Menuet, Ballet
Franz Schubert: Impromptu nr. 3 D899
Claude Debussy: Arabesque nr. 1
Frédéric Chopin: Berceuse opus 57
Franz Schubert: Fantasie in f mineur, D 940
Allegro molto moderato, Largo, Allegro vivace, Finale.

Uitgevoerd door twee pianisten

Thomas Boodts & Michaël Mannes op Pleyel (1846) & Blüthner (1920)

De pianisten duiken de wonderlijke geschiedenis van de piano in. Zij zetten twee verschillende klankwerelden recht tegenover elkaar. Aan de ene kant bespelen zij een Pleyel uit 1846, uit de tijd van Chopin en Schubert. Intiem, gevoelig en melancholisch. Aan de andere kant de Blüthner uit 1920. Helder, kleurrijk en fris.

Schubert, Chopin en Debussy inspireerden ieder met hun eigen stijl en liefde voor het instrument de pianobouwers tot belangrijke innovaties.

Voor Schubert creëerde Ignaz Pleyel een zangbodem die de subtielste nuances kon voortbrengen. Met een snellere herhaling en grotere dynamiek maakte hij later de karakteristieke muziek van Chopin mogelijk. Julius Blüthner bedacht het unieke aliquot snaarsysteem dat zorgde voor resonantie, de lyrische sfeer in Debussy’s muziek.

Ontdek hoe de muziek een hele nieuwe dimensie krijgt, wanneer ze gespeeld wordt op een instrument uit de tijd van de componist zelf!

Na afloop is er gelegenheid om na te genieten met een gratis hapje en drankje.