“Ode aan de Vrede of Vreugde”

Swingend namen de Olympische sporters afscheid met de Europese Hymne “Ode aan de Vreugde” in Tokyo. Terug naar Griekenland, het land van het “Elysium”, zal de fakkel weer vertrekken naar de volgende Olympische Spelen in het woelige Frankrijk. Toen Friedrich Schiller zijn “Ode aan de Vrede” schreef broeide de Franse Revolutie al met “Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap”. Omdat het politiek te riskant was corrigeerde hij de “Vrede” in de “Vreugde”. Leonard Bernstein greep echter weer terug op de oorspronkelijke versie toen hij de “9de” dirigeerde bij de val van de muur in Berlijn. De “Vreugde” schoof naar de achtergrond. Wat iedereen vooral onthoudt is de tekst  “Alle Menschen werden Brüder”, de wereldomspannende broederschap zoals bezongen bij het afscheid van de Olympische Spelen. Gedragen door de magistrale muziek van Ludwig van Beethoven laat dit bekendste werk allertijden niemand onberoerd, overal ter wereld.

Zaterdagavond 11 september om 20:00 uur in de Goudse Sint-Jan
vieren wij de herwonnen vrijheid en de vreugde voor Nederlands meest succesvolle Olympische Spelen ooit met de Nederlandse première van de kamermuziek transcriptie.

“De 9de” Symfonie van Ludwig van Beethoven
“Ode aan de Vreugde”

Programma
Ludwig van Beethoven:
Koorfantasie opus 80 met piano (Arr. Daniel Rubenstein)
Symfonie nr.9 opus 125 (Arr. Vladimir Mendelssohn)
Na afloop is er gelegenheid om met een hapje en een drankje gezamenlijk na te genieten van deze ongetwijfeld emotionele muzikale avond.

Wij heten u van harte welkom!
Wilt u kaarten bestellen of meer weten over de musici en de Stichting Goudse Kamermuziek Concerten ga dan naar onderstaande knop