Première “De 9de” Symfonie “Ode aan de Vreugde” 11 september 20:00

Op Open Monumentendag zaterdag 11 september om 20:00 uur in de Goudse Sint-Jan vieren wij de herwonnen vrijheid met een Nederlandse première van de kamermuziek transcriptie van

“De 9de” Symfonie van Ludwig van Beethoven

“Ode aan de Vreugde”

Uitgekristalliseerd naar de pure basale tonen, zullen 10 musici en 8 zangers de melodieën transparant, intiem en krachtig laten horen. Daarmee onverbloemd de genialiteit uiteenrafelend van dit revolutionaire en meest beluisterde monumentale werk aller tijden.

Diepe emoties van woede, wanhoop, lijden, eenzaamheid, durf, dromen, dankbaarheid en vreugde zullen voelbaar zijn en zo herkenbaar in deze Corona tijd.

Als UNESCO-werelderfgoed is Beethovens “9de” met Schillers “Ode aan de Vreugde”, het Europese volkslied, genesteld in het collectieve geheugen.

Vanaf de première met een daverend applaus ontvangen door het dolenthousiaste publiek vond de compositie steeds weer zijn weg in de hele wereld als symbool van volksverzet, verbroedering en solidariteit. Met de “9de” raakten de zingende Duitse krijgsgevangenen de harten van de Japanners, protesteerden de Chinese studenten op het plein van de Hemelse Vrede, demonstreerden Chileense vrouwen tegen de Junta, vierde Europa de val van de muur in Berlijn,  verzetten muzikanten zich tegen de Brexit op Trafalgar Square en namen de Olympische sporters swingend afscheid van Tokyo.

Als inleiding tot de magistrale symfonie, zal de pianiste Maiko Inoué samen met het Ensemble Mendelssohn de brilliante Koor-Fantasie vertolken en daarmee alvast verwante variaties van de “Ode” onthullen.

Programma

Ludwig van Beethoven:
Koorfantasie opus 80 met piano (Arr. Daniel Rubenstein)
Symfonie nr.9 opus 125 (Arr. Vladimir Mendelssohn)

Wij heten u van harte welkom!